Sevärdheter, information och fotografier - Ko Lanta island - Krabi - Thailand.

  Svenska Thai English  
 
Sevärdheter, information och fotografier

Sevärdheter på Ko Lanta (Island)

Att köra eller att rida runt Ko Lanta är en utmaning och borgar för ett roligt äventyr. Du kan utforska självständigt genom att hyra en cykel, motorcykel eller jeep hos någon av uthyrarna på ön. Vägarna är bra med undantag av de sista 10 km av vägen till nationalparken. Denna väg rekommenderas endast för erfarna förare.

Innevånarna på Ko Lanta är en blandning av olika folkslag; Muslim, Thailändare-, Thai-Kines och havs zigenare. Denna mångfald betyder att du kan uppleva antika kinesiska hus, Islamska moskéer, Buddhistiska tempel och traditionella Thailändska hus. Många av lokal befolkningen jobbar som fiskare, du kan lätt se stora grupper av fiskebåtar (longtail) på nästan varje strand. I inlandet hittar du gummiplantager vid sidan av Ko Lanta´s bergskedja. På ostkusten kan man se fisk och räkodlingar.

Ko Lanta´s geografi varierar från höga berg med regnskog, vattenfall, reservoarer, kanaler och grottor till lågland med fantastiska stränder.

I närheten ligger många små öar med vackra korallrev och en nationalpark med heta källor och kristallklara bäckar

Sevärdheter på Ko Lanta

Ko Lanta Yai road to viewpoint

är en lång smal ö som ligger i riktningen norr till söder. Västkusten (sunset coast) ligger vänt mot Andaman havet med många vackra vita sandstränder och resorter. Halv vägs ner på ön svänger vägen och korsar bergen mot östkusten. Den här vackra bilturen tar dig genom risfält, gummi plantager, djungel och några små muslim byar. Ta till höger mitt emot moskén i byn efter den lokala skolan för att komma till Mai Keow grottorna.

Innan vägen faller ner mot den östra sidan finns en utsiktsplats med restaurang som har en fantastisk utsikt över Trangs skärgård. Många små öar ligger utspridda här, restaurangen har kikare att låna ut.

Färgglada lokala fiskebåtar finns att beskåda på flera stränder. Se dem i stora grupper på södra delen av Klong Dao eller bredvid vägen mellan Klong Kong och avtagsvägen mot nationalparken.Östkusten är mindre utvecklad, och erbjuder glimtar av livet innan turismen. Den är vänd mot fastlanden och består mest av mangrove träsk, ett par små sandstränder finns längst ner i söder.

Följ huvudvägen mot Lanta Oldtown och du kan se risfält, och räkodlingar. Ta vänster mot vackra Lanta Oldtown, när du kommer till polis stationen (på höger sida); fortsätt och du passerar ett Buddhist tempel och sjukhuset innan du kommer till havs zigenarnas by(Sea Gypsy Village).

Byn i södra ändan av östkusten erbjuder en inblick i vardagslivet hos detta forntida folk som i stor utsträckning fortfarande lever nomadliv på havet. Byn innehåller många små hus där folk lever sitt liv i avskildhet, respektera deras privatliv och tänk efter när du fotograferar. Om du har tur kan du få se de enastående fiske burarna som här används, burar 1x2x3 meter stora med en ingång. De placeras ut där det finns mycket fisk och binds fast vid stenar för att inte spolas bort.(allt utan dyk utrustning)

Följ en liten bäck på en njutbar avkopplande promenad genom djungeln till vattenfallet som ligger i närheten av Klong Jark beach på sydspetsen. Den minskar till en liten ström under den torra säsongen, men söt vatten bassängen som ligger nedanför förblir en skön plats för ett svalkande dopp. Terrängen är lätt och promenaden tar 45 minuter. En guide kan hyras för en liten avgift på caféet i början av bäcken. Fortsätt din promenad till Klong Jark beach – en av Ko Lanta´s mest vackra små stränder.

Ta en paus från solen och besök Mai Keow grottorna. Ta till höger efter efter moskén och fortsätt tills du ser parkeringsplatsen. En guide från familjen som äger marken visar dig vägen genom gummiplantager, djungel, och över rep broar till grottans ingång.

Grottorna innehåller en serie av spektakulära kammare med stalagmiter, stalaktiter och klippformationer. Turen involverar lite klättring upp och ner på repstegar men inget avancerat. När du ser folk med leriga kläder och stora leenden så har de precis kommit ut ur grottorna! En annan valmöjlighet för en underjordiskt äventyr är Tiger Cave, som ligger till vänster om vägen till nationalparken.

Ko Lanta National Marine Park ligger på sydspetsen av ön och avslutar en vacker kustväg. Parken erbjuder rastplatser, toaletter & dusch, en vacker strand och en intressant en timmes promenad genom den oförstörda djungeln. Stigen börjar vid park huvudkontoret. En liten fyr ligger på den sydligaste punkten och är ett omtyckt foto objekt för alla besökare. Ta med din egen picknick korg, kalla drycker finns att köpa.

 

Information – Resa runt på Ko Lanta

Ko Lanta har en belagd väg som utgår från Saladan (den största staden) och sedan fortsätter längs västerkusten och därefter tvärs över ön till östsidan.

Vägarna som är utan beläggning är i allmänhet i bra skick men kan försämras fort under den regniga säsongen och bli mycket besvärliga att hantera utan en 4 hjuls driven bil.

Det vanligaste transport medlet på ön är motorcykel eller scooter. Dessa finns att hyra för dagen, veckan eller för en månad hos någon av resorterna eller resebyråerna - du kan förvänta dig att betala kring B250 per dag plus bensin.

Även om det är lite trafik, håll till vänster, kör med omsorg och skynda långsamt - det finns mycket att se. Många besökare återvänder hem med ”en thailändsk tattoo” på benet ett litet brännmärke från motorcykelns avgasrör, kom ihåg att det är hett! Om du får punktering finns det i de flesta fall en liten verkstad i närheten som fixar det snabbt och billigt.

Ett tryggare sätt att undersöka ön, särskilt för familjer, är med Jeep

Jeepar finns att hyra för dagen eller för en vecka genom de flesta resebyråerna på ön. Snitt priset för turistsäsongen är omkring 1,200 bath per dag. Bokningen bör göras i förskott då det finns en begränsad tillgång av jeepar på ön.

En Song-Thiew service finnas som erbjuder billig transport längs huvudvägen, man åker på flaket av en pick-up med tak och bänkar. Motorcykeltaxi finns att hyra i Saladan och utefter västerkusten av ön.De flesta resorterna har transporter som går till och från piren och Saladan för att möta färja och minibussar.

© Copyright 2008 Koh Lanta Island. All rights reserved.