Ko Lanta Island , Krabi , Thailand – Allt om Ko Lanta

  Svenska Thai English  
 
koh or ko lanta information

Boende på Ko Lanta

Livet blir inte mycket bättre än på Ko Lanta, Krabi. Öns västra sida kantas av underbara stränder med kristallklart vatten och fantastiska solnedgångar. Även under högsäsong är det på sina ställen möjligt att vandra på kilometervis av underbar sandstrand utan att se en människa

Det finns totalt 9 stränder på öns västsida som sträcker sig 30 kilometer från norr till söder. Det finns ungefär 50 resorter på ön som är utspridda over öns stränder. De flesta drivs av små familjeföretag och är byggda av trä eller bambu. Några erbjuder allt ifrån pool och jacuzzi till kabel tv, badkar och varm dusch. Det finns några få fyra och femstjärniga resorter som erbjuder spa aktiviteter och annan lyx. De flesta stränder kantas av träd där man kan få skugga ifrån middagssolen. Det finns många restauranger att välja på, det serveras västerländsk, thai och även indisk mat. Färska läckerheter från havet serveras på de flesta ställen.

Många resorter har även en strandbar där man kan släcka törsten med en iskall cocktail. Några muslimska resorter serverar inte alkohol men med ett stort utbud av strand barer är det lätt att hitta ändå.

Semestra på det nordliga slutet av ön som är näral Saladan och piren betyder mer bekvämlighet. Här finns den största staden på ön som erbjuder resebyråer, banker, dyk skolor, restauranger och souvenirbutiker. Vägen runt ön är numera asfalterad vilket gör det enklare med transporter även om vägen som går ifrån Phra Ae på ostkusten fortfarande är besvärlig att resa på. Mer sydliga resorter erbjuder mindre turister och fantastiska badstränder

Sevärdheter på Ko Lanta

Att köra eller att rida runt Ko Lanta är en utmaning och borgar för ett roligt äventyr. Du kan utforska självständigt genom att hyra en cykel, motorcykel eller jeep hos någon av uthyrarna på ön. lanta old townVägarna är bra med undantag av de sista 10 km av vägen till nationalparken. Denna väg rekommenderas endast för erfarna förare.

Innevånarna på Ko Lanta är en blandning av olika folkslag; Muslim, thailändare-, Thai-Kines och havs zigenare. Denna mångfald betyder att du kan se gamla kinesiska hus,Islam moskéer, Buddhistiska tempel och traditionella Thailändska hus.

Många av lokalbefolkningen jobbar som fiskare, och du kan lätt se stora grupper av fiskebåtar(longtail) på nästan varje strand. I inlandet kan du se gummi plantager mot sidan av Ko Lantas bergskedja. På ostkusten kan man se fisk och räkodlingar.

Sevärdheter på Ko Lanta

 

Sea Gypsies religiösa båt cermoni

Ko Lanta´s folk hänvisar till detta såsom ”Loi Rua” eller ”flytande båt”. Havzigenarna tror dessa ceremonier driver bort olycka och hedrar deras förfäders andar.

lanta ceremony

Sea Gypsies religiösa båt cermoni

Klimat & Geografi

Vädret på Ko Lanta är typiskt tropiskt monsun klimat. Monsunerna ändrar riktning två gånger per år, en gång från syd-väst och en gång från nord-öst. Detta gör att Ko Lanta har två årstider - sommar och regnperiod. Tourist säsongen på Ko Lanta sträcker sig från oktober till maj med mest turister från november till mars. Temperaturen på ön varierar inte mycket per år, med bekväma 32-34 graders dagstemperatur och 20-25 grader nattetid. Vatten temperaturen håller sig på motsvarande sätt på omkring 28 till 30 grader året runt.

Syd-väst monsunen kommer med regn till ön under låg säsong. Ko Lantas bergskedja hjälper till att dämpa regnet och främjar regnskogens återväxt på den västra sidan, och påfyllning av vattenreservoarer. Detta är en tid av föryngring, och nytt liv för Ko Lanta. På den östra sidan av bergskedjan påverkar mindre nederbörd inte tillväxten av mangroveskogarna.

Klimat & Geografi

       
 

Laanta lanta festival

Laanta Lanta festivalen hålls varje år, vanligtvis i Lanta Old Town, Festivalen firar gemenskapen mellan människor.

laanta lanta festival

Det är en tillfälle för alla att få uppleva Thailändsk kultur, sång, musik, mat, dryck och hantverk.

Ko Lanta Special Event

Människorna på Ko Lanta

Ko Lanta har ett mycket komplicerad kulturell blandning väl värd att bevara. Thai-Muslim, Thai-Kines och de första bofasta havs zigenarna har levt i harmoni tillsammans i över hundra år. Alla är mycket toleranta mot turister, och de flesta besökare blir mottagna med ett leende.

ko lanta smile

Människorna på Ko Lanta

 

Ko Lanta's Historia

För över ett hundra år sedan blev Ko Lanta officiellt registrerat vid den Thailändska regeringen inom Krabi området.

 

© Copyright 2008 Koh Lanta Island. All rights reserved.