Dyk Plats Ko Lanta - Ko Lanta Island - Krabi - Thailand.

  Svenska Thai English  
 
Dyk Plats Ko Lanta

Dyk plats Ko Lanta

Andaman havet har utnämnts till den bästa platsen för dykning i södra Thailand. En plats i södra andaman havet som utmärker sig är Hin Daeng och Hin Muang som rankas topp 10 i hela världen av internationella dyktidningar. Den dykare som vill uppleva den bästa dykningen i Thailand bör ha sin bas på Ko Lanta. Det är enkelt att ta sig till dom populära dyk platserna som finns, Koh Ha´s undervattens grottor, Shark Point, King Cruiser Vraket, Havs Anemon Revet, Hin Bida och Koh Bida.

Hin Daeng (Red rock)

En anledning till att dykningen runt Ko Lanta har blivit världsberömd är Hin Daeng och Hin Muang som har allt som en dyk entusiast letar efter, En dramatisk bergskam, massor av barracuda, rockor, val hajar och en frodig undervattens trädgård.

Med bara 3 meter synligt över vattenytan ser den ut som en vanlig kalkstens ö, men hemligheten finns under ytan Hin Daeng är en stor klippa där sydsidan faller rakt ner till ett djup av 60 meter. Det är den djupaste vertikala undervattensklippan i Thailand. Klippan är måttligt bevuxen av färggranna mjuka koraller och “sea fans”, alla har samma röda färg, Hin Daeng på thai är det samma som “röd klippa”.

 

Hin Muang (Purple Rock)


Hin Muang ligger bara några hundra meter från Hin Daeng och är helt täckt av vatten. Vad som förvånar första gången man dyker här är den otroliga mängd av marint liv som lever på och runt klippan. Det känns nästan som klippan ligger i ett annat hav, inte långt ifrån det mer kala Hin Daeng.

Namnet Hin Muang kommer från de lila mjuka koraller som finns överallt. Klippan är ungefär 200 meter lång och mindre än 20 meter bred, den ser ut som en brödlimpa med skarpa kanter och rund topp.

Väggarna är dekorerade med stora ”sea fans” som är röda, vita och orange färgade. Stim av “glass fish” och silver sides” simmar runt klippans grundare delar som är täckt av havs anemoner

Val haj och jätte rocka är ofta synliga runt denna klippa. Denna dykplats har ibland starka strömmar och rekommenderas för erfarna dykare.

 

Ko Ha – Grott Dykning

Ko Ha, är egentligen 5 små öar, en och ligger en halv timmes resa väster om Ko Lanta. Här är vattnet väldigt klart och sikten är ibland över 25 meter.

Höjdpunkten med att dyka här är undervattensgrottorna, den största grottan ligger på Ko Ha Yai. Grottan är säker att simma in i, även utan ljus, ingångarna är stora och det finns bara en väg in och ut.

Det bästa med att simma in i dessa grottor är att du kan gå upp till ytan mitt inne i ön. Vackra stalaktiter hänger från taket, mer än 30 meters upp. Ljuset som kommer från den stora ingången gör upplevelsen magisk.

Denna dykplats rekommenderas för alla dykare, och ger dig möjlighet att se ett rikt undervattens liv samt rockor, val hajar, leopard hajar och sköldpaddor som ofta ses här.

Ko Bida Nok / Ko Bida Nai

 

Koh Bida Nok och Koh Bida Nai är två små kalkstens öar väster om Ko Lanta på vägen mot Phi Phi Island. Platsen har mycket bra och varierande dykning som passar alla.

På mellan 8 – 28 meters djup hittar man en mix av mjuka och hårda färg granna koraller och fiskar som murena, ål, scorpionfisk och leopard haj - som man ofta får se här. På grundare vatten hittar man ”trädgårdar” med havs anemoner och ”clownfish”.

diving lanta

 

Hin Bida

Hin Bida har kallats ”Phi Phi Shark Point", leopard haj är vanligt här. Hin Bida ligger några kilometer från Ko Bida Nok och Ko Bida Nai. Ön har stora stenblock som försvinner under vattenytan och blir synliga vid lågvatten. “Stag horn corals” och stora jätte rockor kan ses här. De mjuka korallerna på södra sidan av ön är enastående vackra.

King Cruiser Wreck - Dive site.

Den 4e maj 1997 sjönk den 85 meter långa passagerar färjan "King Cruiser" när den var på väg till Phi Phi öarna, färjan kom flera kilometer ur kurs och gick på grund på ett rev.

Med ett stort hål i skrovet sjönk den på mindre än en timme och gav Phukets Dyk gemenskap sitt eget konstgjorda rev.

Påt 25 meters djup ligger maskin rummet. Går man upp till 18 meters djup så hittar man passagerar sektionen med bord, stolar och en liten bar. Även om taket är lågt är det ganska säkert att ta sig in genom en dörr som brutits loss.

På 15 meters djup hittar man kaptenshytten och styrhytten. Revet är fullt av liv, närheten till Shark Point och Havsanemon revet har utan tvekan bidragit till detta. Vraket är en mycket populär dyk plats och anses vara en av dom bästa i området.

 

AAnemon Revet – Dyk plats

Denna unika dyk plats har en stor kalkstensklippa som reser sig 30 meter upp från havsbotten och slutar 4 meter under vattenytan

Detta rev som knappt ligger under vatten är en välkänd fara för båtar och ligger strax norr om Shark Point. Det thailändska namnet på denna plats är “Hin Jom” vilket betyder undervattens klippa, platsen är berömd för sina många vackra havs anemoner som klamrar sig fast överallt och vaggar i strömmarna.

Många havs anemoner och det näringsrika vattnet är som en magnet som drar till sig olika sorters fisk. Stora mängder “tropical's”, “snappers”, “groupers”, och färg glada clown fiskar, samsas med större fiskar som tonfisk, barracuda och leopard haj.

 

 

   
© Copyright 2008 Koh Lanta Island. All rights reserved.